T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TOKAT / MERKEZ - Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulumuzda Bulunan Alanlar

Okulumuzda Bulunan Alanlar

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Ağ İşletmenliği, Bilgisayar Teknik Servisi, Veritabanı Programcılığı ve Web Programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Teknoloji hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten Bilişim Teknolojileri alanında bilgi sahibi olan bireylere ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir.

Web programcıları ve veritabanıprogramcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e – ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler.

Bilgisayar teknik servisi, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerlerinde, şirketlerde ve özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler.

 

 

Harita-Tapu-Kadastro Alanı

 

Harita-Tapu-Kadastro alanı; arazi ölçümü, harita çizimi ve hesaplamaları yapma, tapu siciline konu olan her türlü işlemi yapma, taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Yeryüzündeki arazi, ev, arsa, orman, maden gibi hareket edemeyen, bir yerden başka bir yere taşınamayan doğal ve yapay tesislere "taşınmaz mal" denir. İşte bu doğal ve yapay tesislerin haritacılık ölçüm cihazlarıyla ölçülmesi, belirli oranlarda küçülterek bir altlığa çizilmesi işlemini yapan meslek elemanlarına haritacı denir. Taşınmaz mallara, özel kişiler sahip olabildiği gibi şirketler, vakıflar veya devlet de sahip olabilir.Bu sahiplik durumuna ise mülkiyet hakkı denir. Haritacıların ölçtüğü taşınmaz malların sınırlarını, geometrik şekillerini ve sahibini (mülkiyet bilgilerini) belirleme işlemlerinin tümünü yapan meslek elemanlarına kadastrocu denir. Taşınmaz mallara ait bilgilerin devlet güvencesi altındaki bir kayıt sistemine alınmasına ise tapuculuk denir.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Kadastro işlemlerinin özelleştirilmesi ve hızla gelişen inşaat sektörü ülkemizde harita ve kadastro ara eleman ihtiyacını artırmıştır.

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Meslek eğitimi, meslek liselerinin Harita-Tapu-Kadastro alanında diploma programında verilmektedir. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, Harita-Tapu-Kadastro alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna ek puanları ile yerleşebileceklerdir. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler. Ayrıca Yükseköğretim Kurumları sınavında (YKS) başarılı olanlar diğer yükseköğrenim kurumlarını tercih edebilirler.

Harita ve inşaat sektöründe harita teknisyeni olarak görev yapan elemanlar şantiye şefliği görevine terfi edebilirler. İki yıllık yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra kamu kurumlarında ve özel sektörde harita teknikeri, topoğraf olarak büro ve arazi işlerinde çalışırlar. Dört yıllık öğrenim programından mezun olduklarında çalıştıkları kurumlarda harita mühendisi unvanıyla yönetim kademelerinde üst görevlere atanabilirler. Kendi bürolarını da açabilirler.

Tapu ve kadastro teknisyenleri sınavsız geçiş yaparak iki yıllık yükseköğrenimden mezun oldukları takdirde kendi kurumlarında hizmet sürelerine bağlı olarak müdür yardımcılığı, kadastro şefi, şef, kadastro üyesi, kontrol memuru kadrolarına atanabilirler. İşletme müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, kurs müdürü, bilgi işlem müdürü, şube müdürü, tapu sicil müdür yardımcısı, kadastro müdür yardımcısı, hukuk müşaviri, APK uzmanı, uzman, eğitim uzmanı, araştırmacı ve çözümleyici kadrolarına atanabilmek için en az dört yıllık yükseköğrenimden mezun olmaları gerekmektedir.

Haritacılık ve kadastroculukta işler, genel olarak kısmen büroda ve kısmen arazi ortamında yürütülür. Çalışmalar çoğunlukla açık havada ve değişik iklim koşullarında yapılır. Bu meslek elemanları harita mühendisleri, kamu kurumlarında kontrol mühendisleri ve birbirleri ile iletişimde bulunur. Tapuculukta ise çalışma ortamı tapu daireleridir. Tapuda çalışanlartapu sicil müdürleri, şube müdürleri ve hukukçularla iletişimde bulunur.

 

 

Kimya Teknolojisi Alanı

Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan
Kimya Laboratuvarı,
Boya Üretimi ve Uygulama,
Lastik Üretimi,
Petrol – Rafineri,
Petrol – Petrokimya,
Deri İşleme ve Proses dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

Eğitim ve Kariyer İmkanları

 Kimya Teknolojisi alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavını" (YKS) başaranlar lisans programlarına ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
Kimya laboratuvarı ve proses teknisyenleri gıda, şeker, tekstil, rafineri, lastik sanayiinde, petrokimya, çimento, otomotiv, seramik, cam, metal, gübre, plastik, enerji, madencilik, deterjan ve kozmetik sanayinde çalışabilirler. Petrokimya ve rafineri teknisyenleri; rafineri ve petrokimya işletmelerinde üretim sürecinde çalışabilirler. Boya üretimi ve uygulamaları teknisyeni, boya üretimi ve uygulaması yapan her türlü işletmelerde görev yapabilirler.

Lastik üretimi teknisyenleri; otomotiv sanayiinde, taşıt ve uçak lastikleri, çamurluk lastikleri, taşıt iç döşeme lastikleri, lastik ve kauçuk ayakkabı, kayış, hortum gibi her türlü lastik ile plastik mamuller üretimi yapan fabrika veya atölyeler ile AR-GE laboratuvarlarında çalışabilirler.

Deri üretimi teknisyeni, ham deri depolarında, kimyasal malzeme satan yerlerde, AR- GE laboratuvarlarında çalışabilirler.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.06.2020 - Güncelleme: 13.06.2020 18:21 - Görüntülenme: 859
Kaynak: http://meslekitanitim.meb.gov.tr/index.htmlalanlar
  Beğen | 6  kişi beğendi